top of page
Orange Table

Modern Data Platform

Een modern data platform zorgt ervoor dat de data die in jouw bron-systemen aanwezig zijn, worden opgeslagen in jouw eigen cloud omgeving & verwerkt worden tot voor jouw organisatie relevante data producten.

Eenvoudig uitgelegd.

Modern Data Platform

Een modern data platform zorgt ervoor dat de data die in jouw bron-systemen aanwezig zijn, worden opgeslagen in jouw eigen cloud omgeving & verwerkt worden tot voor jouw organisatie relevante data producten. Uiteraard dient dit op een gecontroleerde en veilige manier te gebeuren.


Ondanks dat de exacte verschijningsvorm van een modern data platform per geval afwijkt, bestaat een dergelijk platform vaak uit de volgende onderdelen:


 • Data Integratie

 • Data Opslag

 • Data Verwerking

 • Data Analyse & gebruik

 • Data Beveiliging & Governance


Hoe de 'binnenkant' van een data platform uitziet wordt vaak beschreven in een data architectuur. Een term die voorheen veelgebruikt werd om een gedeelte van de werking van een data platform aan te duiden is 'datawarehouse'. Een modern data platform doet echter meer. Een modern data platform kan wel een datawarehouse bevatten.


Wanneer modern?

Niet alle data platformen zijn modern. We onderkennen - op hoofdlijnen - de volgende eigenschappen waarmee we een modern data platform van een traditioneel data platform onderscheiden:

 • 'Onbeperkte' schaal: moderne data platformen koppelen verwerking van data los van de opslag van data waardoor ze - indien ze goed ingericht zijn - oneindig kunnen schalen.

 • Ongestructureerde data: naast gestructureerde data, kan een modern data platform ook overweg met grote hoeveelheden ongestructureerde of semi-gestructureerde data zoals bijv. afbeeldingen. Vaak wordt hiervoor een 'data lake' gebruikt.

 • Real-time gegevenswerking: use-cases waarbij realtime data verwerkt & opgeslagen moeten worden, sluiten perfect aan bij een modern data platform.

 • Cloud-native: een modern data platform is gemaakt voor de cloud met diensten die je afneemt als een dienst en dus afrekent voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Veel gebruikte cloudservices zijn AWS, Google Cloud en Microsoft Azure.

 • Geautomatiseerd: 100% automatisering zorgt ervoor dat een modern data platform snel is uit te rollen en dat nieuwe test- of productieomgevingen met een druk op de knop te realiseren zijn.

 • Flexibiliteit: bron-systemen & data modellen veranderen en een modern data platform kan daar eenvoudiger mee omgaan.


Een ander kenmerk is dat zowel data analyse als data science toepassingen kunnen worden ondergebracht in een modern data platform.


Samengevat: een modern data platform kan beter overweg met de data-uitdagingen én organisatie van vandaag de dag. Dit vraagt flexibiliteit & schaal, waardoor deze platformen vaak gebruik maken van cloud diensten.

Afscheid nemen van complexiteit?

Onze oplossing, de Intelligenthive, zorgt ervoor dat je je niet meer druk hoeft te maken over het bijhouden van alle data ontwikkelingen, termen & technieken.


Benieuwd? Bekijk dan verderop de interactieve tour en vraag vandaag nog een demo aan om te leren hoe wij je afscheid laten nemen van deze complexiteit.

Bekijk hieronder de interactieve demo

Ervaar het zelf.

Start jouw datareis met een interactieve tour of plan een persoonlijke demo in

Meer informatie over de Intelligenthive dienst vind je hier

Plan een demo in

Bedankt voor je demoaanvraag.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Homepage banner.jpg

Let's talk!

Wil je meer weten over dit onderwerp?

bottom of page