top of page
Orange Table

Data Mesh

Data Mesh is een opkomende architectuurbenadering voor het decentraal beheren van data in vaak grotere & complexere organisaties.

Eenvoudig uitgelegd.

Data Mesh

Data Mesh is een opkomende architectuurbenadering voor het decentraal beheren van data in vaak grotere & complexere organisaties. Het concept van Data Mesh is bedacht door Zhamak Dehghani, Principal Consultant bij ThoughtWorks, en het is gebaseerd op de overtuiging dat traditionele, gecentraliseerde benaderingen voor het beheren van data niet langer toereikend zijn voor moderne organisaties.


In een Data Mesh-architectuur is de data eigendom van de teams die het creëren en gebruiken, in plaats van centraal beheerd te worden door een enkele data-organisatie. Het idee is dat elk team binnen de organisatie een eigen "data domein" heeft, dat verantwoordelijk is voor het beheer van de data die relevant is voor hun specifieke domein. Elk domein wordt vervolgens verbonden door middel van standaard interfaces, zodat data gemakkelijk kan worden uitgewisseld tussen teams.


In een Data Mesh-architectuur wordt de verantwoordelijkheid voor het beheer van data gedecentraliseerd naar de teams die het gebruiken. Dit houdt in dat elk team de controle heeft over de kwaliteit, de toegang en het beveiligingsbeleid van de data binnen hun domein. Dit zorgt voor meer verantwoordelijkheid, transparantie en betrokkenheid bij de data vanuit de teams die deze data gebruiken en zorgt er ook voor dat de data in overeenstemming is met de specifieke behoeften van elk team.


De voordelen van een Data Mesh-architectuur zijn onder meer meer flexibiliteit, schaalbaarheid en wendbaarheid, evenals een betere samenwerking en communicatie tussen teams. Het stelt organisaties in staat om te profiteren van de enorme hoeveelheden data die ze verzamelen, terwijl ze tegelijkertijd de risico's van data-inconsistentie, -fouten en -beveiliging minimaliseren.

Afscheid nemen van complexiteit?

Onze oplossing, de Intelligenthive, zorgt ervoor dat je je niet meer druk hoeft te maken over het bijhouden van alle data ontwikkelingen, termen & technieken.


Benieuwd? Bekijk dan verderop de interactieve tour en vraag vandaag nog een demo aan om te leren hoe wij je afscheid laten nemen van deze complexiteit.

Bekijk hieronder de interactieve demo

Ervaar het zelf.

Start jouw datareis met een interactieve tour of plan een persoonlijke demo in

Meer informatie over de Intelligenthive dienst vind je hier

Plan een demo in

Bedankt voor je demoaanvraag.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Homepage banner.jpg

Let's talk!

Wil je meer weten over dit onderwerp?

bottom of page