top of page
Orange Table

Data lineage

Data lineage is de geschiedenis of het verloop van data, inclusief de oorsprong, transformaties en gebruik van data.

Eenvoudig uitgelegd.

Data lineage

Data lineage is de geschiedenis of het verloop van data, inclusief de oorsprong, transformaties en gebruik van data. Het wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat data op een transparante en verantwoorde manier wordt gebruikt, en om te helpen bij het traceren van de oorsprong en het gebruik van data.


Zo kan Data lineage bijvoorbeeld worden gebruikt om afspraken te maken over het gebruik van data, om te helpen bij het integreren van data uit verschillende bronnen en om te zorgen dat data op een consistente manier wordt gebruikt binnen de organisatie. Tevens wordt vaak gebruikt bij het identificeren en oplossen van problemen met data, en om te zorgen dat data op een betrouwbare manier wordt gebruikt.


In steeds meer sectoren in Nederland is Data Lineage een heel actueel & relevant onderwerp. Audits en toezichthouders verplichten steeds meer organisaties om te investeren in het inzichtelijk maken van data lineage bij verantwoordingsprocessen. De financiële sector loopt binnen Nederland voorop met het transparant maken van de oorsprong van data in rapportages & data science initiatieven.


Een voorbeeld

Hieronder een praktisch & visueel voorbeeld hoe data lineage in Microsoft Purview eruit ziet. Je data management afdeling kan hiermee eenvoudig zien hoe data van de bron (links) in de uiteindelijke dashboards (rechts) terecht komt en welke weg & veranderingen je data daarbij aflegt. Deze vorm van vastlegging en transparantie draagt niet alleen bij aan het verhogen van je data kwaliteit, maar is ook een belangrijke voorwaarde bij de steeds strenger wordende audits.

Een praktisch & concreet voorbeeld van data lineage in Microsoft Purview
Een praktisch & concreet voorbeeld van data lineage in Microsoft Purview

Afscheid nemen van complexiteit?

Onze oplossing, de Intelligenthive, zorgt ervoor dat je je niet meer druk hoeft te maken over het bijhouden van alle data ontwikkelingen, termen & technieken.


Benieuwd? Bekijk dan verderop de interactieve tour en vraag vandaag nog een demo aan om te leren hoe wij je afscheid laten nemen van deze complexiteit.

Bekijk hieronder de interactieve demo

Ervaar het zelf.

Start jouw datareis met een interactieve tour of plan een persoonlijke demo in

Meer informatie over de Intelligenthive dienst vind je hier

Plan een demo in

Bedankt voor je demoaanvraag.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Homepage banner.jpg

Let's talk!

Wil je meer weten over dit onderwerp?

bottom of page