top of page
Orange Table

Ster schema

Sterschema oftewel dimensioneel modelleren is de manier om data optimaal beschikbaar te stellen voor analyses.

Eenvoudig uitgelegd.

Ster schema

Een sterschema is het ideale middel om grote hoeveelheden data snel te analyseren. Het sterschema wordt ook wel een stermodel of dimensioneel model genoemd.


Tijdens het ontwikkelen van een sterschema delen we de data op in feiten en dimensies. Hiermee krijgen we een overzichtelijk model wat bij uitstek geschikt is om te gebruiken in tools als Power BI. Binnen Power BI is het zelfs best practise om een stermodel de grondslag te laten zijn voor rapportages.


Wat is een feit en wat is een dimensie?

Een feit is een datapunt wat gelijk staat aan een meetwaarde, waarmee je kan rekenen & aggregeren. Stel je hebt de volgende business vraag (en dus data): Geef mij het aantal producten en verkoopprijs van het afgelopen jaar op weekniveau per categorie. Dan zijn het aantal producten en de verkoopprijs feiten in dit voorbeeld.


De manieren hoe je naar deze data wilt kijken, ook wel de invalshoeken genoemend, zijn de dimensies. In bovenstaand voorbeeld dus een week-dimensie en productcategorie dimensie. Je kan nu dus je aantal producten en verkoopprijs zien per week, per categorie of per week & categorie.


Het heet een sterschema omdat een feitentabel omringt wordt door meerdere dimensies en zo de vorm van een ster krijgt, zoals je hieronder kan zien.


Afscheid nemen van complexiteit?

Onze oplossing, de Intelligenthive, zorgt ervoor dat je je niet meer druk hoeft te maken over het bijhouden van alle data ontwikkelingen, termen & technieken.


Benieuwd? Bekijk dan verderop de interactieve tour en vraag vandaag nog een demo aan om te leren hoe wij je afscheid laten nemen van deze complexiteit.

Bekijk hieronder de interactieve demo

Ervaar het zelf.

Start jouw datareis met een interactieve tour of plan een persoonlijke demo in

Meer informatie over de Intelligenthive dienst vind je hier

Plan een demo in

Bedankt voor je demoaanvraag.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Homepage banner.jpg

Let's talk!

Wil je meer weten over dit onderwerp?

bottom of page