top of page
Orange Table

Kimball

Kimball is een methodologie voor het ontwerpen van datawarehouses, ontwikkeld door Ralph Kimball.

Eenvoudig uitgelegd.

Kimball

Kimball is een methodologie voor het ontwerpen van datawarehouses, ontwikkeld door Ralph Kimball. De Kimball-methodologie is gericht op het ontwerpen van datawarehouses die effectief kunnen worden gebruikt door zakelijke gebruikers om beslissingen te nemen op basis van betrouwbare en geconsolideerde gegevens.


De Kimball-methodologie legt de nadruk op het ontwerpen van een datawarehouse als een verzameling van dimensionele modellen, in tegenstelling tot relationele modellen die worden gebruikt in operationele systemen. Dimensionele modellen zijn ontworpen om snel en eenvoudig toegang te bieden tot specifieke gegevens, zoals klantgedrag, verkoopprestaties of financiële resultaten. Vaak worden hierbij de termen 'feiten' en 'dimensies' gebruikt:


  • Feiten: een feit is een meetbare gebeurtenis die optreedt in een bedrijfsproces. Dit kan bijvoorbeeld de verkoop van een product zijn, een klanttransactie of de levering van een order. Feiten worden gemeten in numerieke waarden en worden vaak gekoppeld aan een of meer dimensies om de context van de gebeurtenis te specificeren.


  • Dimensies: Een dimensie is een beschrijvende categorie die context geeft aan een feit. Dimensies kunnen verschillende categorieën omvatten, zoals tijd, locatie, product, klant, enz. Dimensies bevatten de kenmerken of attributen van deze categorieën. Zo kan de dimensie "tijd" bijvoorbeeld de datum, het kwartaal, de maand en de dag van de week omvatten.


Een belangrijk aspect van de Kimball-methodologie is het ontwerpen van datawarehouses met behulp van een iteratief en incrementeel proces, dat gericht is op het bouwen van een robuust en flexibel datawarehouse over een langere periode van tijd. Dit proces begint met de identificatie van de belangrijkste bedrijfsprocessen en gegevensbronnen, en gaat verder met het bouwen van dimensionele modellen, het opzetten van gegevensintegratieprocessen en het verfijnen van het datawarehouse met behulp van feedback van gebruikers.

Afscheid nemen van complexiteit?

Onze oplossing, de Intelligenthive, zorgt ervoor dat je je niet meer druk hoeft te maken over het bijhouden van alle data ontwikkelingen, termen & technieken.


Benieuwd? Bekijk dan verderop de interactieve tour en vraag vandaag nog een demo aan om te leren hoe wij je afscheid laten nemen van deze complexiteit.

Bekijk hieronder de interactieve demo

Ervaar het zelf.

Start jouw datareis met een interactieve tour of plan een persoonlijke demo in

Meer informatie over de Intelligenthive dienst vind je hier

Plan een demo in

Bedankt voor je demoaanvraag.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Homepage banner.jpg

Let's talk!

Wil je meer weten over dit onderwerp?

bottom of page