top of page
Orange Table

Data-pseudonimisatie

Data-pseudonimisatie is een techniek voor het beschermen van de privacy van persoonlijke gegevens, terwijl de gegevens nog steeds nuttig blijven voor legitieme doeleinden, zoals onderzoek of gegevensanalyse.

Eenvoudig uitgelegd.

Data-pseudonimisatie

Data-pseudonimisatie is een techniek voor het beschermen van de privacy van persoonlijke gegevens, terwijl de gegevens nog steeds nuttig blijven voor legitieme doeleinden, zoals onderzoek of gegevensanalyse.


Het houdt in dat persoonlijke identificatiegegevens worden vervangen door een pseudoniem of een niet-identificeerbare code, zodat de gegevens niet direct kunnen worden gekoppeld aan een specifieke persoon.


Hier zijn enkele belangrijke aspecten van data-pseudonimisatie:

  • Pseudoniemen: Bij data-pseudonimisatie worden persoonlijke gegevens, zoals namen, adressen of identificatienummers, vervangen door andere waarden, zoals willekeurige codes of unieke identifiers. Deze vervangende waarden worden pseudoniemen genoemd.

  • Niet-reverseerbaar: Een belangrijk kenmerk van pseudonimisatie is dat het proces meestal niet-reverseerbaar is, wat betekent dat het moeilijk of onmogelijk is om de oorspronkelijke persoonlijke gegevens uit de pseudoniemen te herstellen zonder toegang te hebben tot aanvullende informatie of sleutels.

  • Bescherming van de privacy: Pseudonimisatie beschermt de privacy van individuen door persoonlijke gegevens minder direct identificeerbaar te maken. Dit is vooral belangrijk bij het delen van gegevens voor onderzoek of analyse, waarbij de gegevens moeten worden beschermd, maar nog steeds nuttig moeten zijn.

  • Gegevenskoppeling: Hoewel de oorspronkelijke identificatiegegevens worden vervangen, kunnen pseudoniemen nog steeds worden gebruikt om gegevens van verschillende bronnen te koppelen zonder de privacy van individuen in gevaar te brengen. Dit is nuttig voor het uitvoeren van analyses en onderzoek op gegevens die afkomstig zijn van verschillende bronnen.

  • Juridische vereisten: In sommige wetten en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Europa, wordt pseudonimisatie beschouwd als een middel om te voldoen aan privacyvoorschriften, aangezien het de risico's van gegevenslekken en inbreuken op de privacy vermindert.


Het is belangrijk op te merken dat pseudonimisatie niet hetzelfde is als anonimisatie. Anonimisatie houdt in dat gegevens zo worden gewijzigd dat ze niet meer kunnen worden herleid tot een individu, zelfs niet met aanvullende informatie.


Pseudonimisatie biedt een hoger niveau van identificeerbaarheid, maar met de nodige voorzorgsmaatregelen om de privacy te beschermen.

Afscheid nemen van complexiteit?

Onze oplossing, de Intelligenthive, zorgt ervoor dat je je niet meer druk hoeft te maken over het bijhouden van alle data ontwikkelingen, termen & technieken.


Benieuwd? Bekijk dan verderop de interactieve tour en vraag vandaag nog een demo aan om te leren hoe wij je afscheid laten nemen van deze complexiteit.

Bekijk hieronder de interactieve demo

Ervaar het zelf.

Start jouw datareis met een interactieve tour of plan een persoonlijke demo in

Meer informatie over de Intelligenthive dienst vind je hier

Plan een demo in

Bedankt voor je demoaanvraag.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Homepage banner.jpg

Let's talk!

Wil je meer weten over dit onderwerp?

bottom of page