top of page
NewsBee Wide.jpg

Beeminds lanceert GGM ondersteuning voor versnelling datagericht werken binnen publieke sector

7 april 2023

Met de integratie van het Gemeentelijk Gegevensmodel (GGM) binnen haar Data-as-a-Service dienst, maakt Beeminds data gedreven werken bereikbaar voor Nederlandse Gemeenten. Dit is nodig, want momenteel geeft slechts 11% van Nederlandse organisaties aan dat ze erin slagen om hun data-volwassenheid te verbeteren. Met het oog op de aankomende golf van AI innovaties, is het tijd voor een andere aanpak die sneller én meer duurzame resultaten oplevert.


Beeminds levert data als water uit de kraan middels haar Intelligenthive oplossing. Met deze binnen Nederland unieke managed dienst beschikken organisaties over een moderne, veilige en gevulde data omgeving waarmee gemeenten en haar ketenpartners het maximale uit hun data kunnen halen.


Door de unieke aanpak & automatisering, zijn belangrijke aspecten als datamanagement en datagovernance vanaf het begin geborgd, wat zorgt voor een duurzame inzet van data door gebruikers in de praktijk.


Door de ondersteuning van het GGM, is het voor Gemeenten nu mogelijk om sneller impact te maken met data en zetten we een belangrijke stap in het spreken van dezelfde data-taal, waarmee gegevensuitwisselingen op een standaard wijze mogelijk worden.


GGM & Intelligenthive: een standaard, maar wel uitbreidbaar

De Intelligenthive biedt ondersteuning voor sectorstandaarden middels unieke ‘Industry Models’ die gebaseerd zijn op een open-source technologie, genaamd het Common Data Model (CDM). Dat het GGM is opgenomen als Industry Model, is goed nieuws voor de gemeenten die graag willen aansluiten op deze standaard, maar niet te maken willen hebben met alle complexiteit die daarbij komt kijken. Met onze oplossing is het nu niet alleen mogelijk om als gemeente eenvoudig & snel aan te sluiten op deze standaard, maar ook om op een eenvoudige & gecontroleerde wijze deze standaard uit te breiden en aan te passen.


Het gebruikersvriendelijke portal maakt dit mogelijk. Uitbreidingen of aanpassingen aan het gegevensmodel die van toepassing zijn op een specifieke gemeente, worden eenvoudig doorgevoerd, zonder dat de onderliggende relatie met het GGM verloren gaat. Hierdoor blijven standaard gegevensaanleveringen & rapportages werken.


Een afbeeldingen van de verschillende datadomeinen uit het GGM die in een visuele graph weergave worden getoond binnen het klantportaal van de Intelligenthive oplossing van Beeminds
Afbeelding: de verschillende datadomeinen uit het GGM beschikbaar binnen de Intelligenthive

Sneller meer impact met data

Door de ondersteuning van het GGM hoeven gemeenten geen tijd meer te besteden aan het onderbrengen van het GGM in haar data platform. Beeminds ontzorgt organisaties hierin en reduceert de complexiteit van de implementatie en het beheer ervan.“Het resultaat van het gebruik van standaarden is dat data implementatietrajecten sneller worden uitgevoerd, waarbij de focust verschuift van techniek naar daadwerkelijk impact maken met data. Een versnelling van een factor 4 blijkt nu al realistisch, en dan zijn we pas net begonnen!” zegt Laurens Frijters, Co-founder van Beeminds.

Duurzame inzet van data middels standaarden & hergebruik

Beeminds gelooft dat hergebruikt & standaardisatie nodig is om complexiteit te reduceren en technologie duurzaam in te zetten binnen organisaties. Met duurzame inzet bedoelen we dat het datavolwassenheidsniveau van een organisatie stijgt en dat gebruikers ook echt vertrouwen op de aanwezige data bij het maken van beslissingen.


Om een duurzame inzet van data te realiseren binnen Nederlandse organisaties zoekt Beeminds continue de samenwerking op met instellingen & initiatieven die de impact binnen een specifieke sector willen vergroten. De VNG en het GGM zijn hiervan goede voorbeelden. Het verdienmodel van Beeminds is daarom dan ook gebaseerd op gebruik & gebruikerstevredenheid, in plaats van de inzet van kostbare experts.


“De Intelligenthive werkt samen met elk modern data platform in elke cloud. Reeds aanwezige data modellen kunnen eenvoudig onderdeel worden gemaakt van het Industry Model. Door de modulaire opzet kan elke organisatie klein beginnen en daarna verder opschalen. Maximaal gebruik makend van de public cloud, zonder lock-in en zonder gebruik van dure platformen zoals bijv. Snowflake.” zegt Stefan Daelemans, Co-founder van Beeminds.

Over het GGM

Het Gemeente Gegevensmodel (GGM) is ontwikkeld in opdracht van de Gemeente Delft ter ondersteuning van de visie op het gebied van informatie gestuurd werken, en wordt praktisch ingezet als het centrale datamodel in het dataware house (DWH) en de classificatie van gegevens in het kader van de AVG, en vormt de basis voor het datamanagementbeleid. Het GGM was de winnaar van de #GemeenteDelers 2022 award. Zie hieronder de video waarin het GGM wordt uitgelegd:Lees het volledige verhaal op: https://vng.nl/praktijkvoorbeelden/het-gemeentelijk-gegevensmodel-bouwt-aan-een-gezamenlijk-datafundament


Over Beeminds

Beeminds gelooft dat elke organisatie meer bereikt en wendbaarder is wanneer mensen, applicaties & algoritmes de juiste data op de juiste manier gebruiken. Onze Intelligenthive oplossing levert gebruikers daarom direct relevante inzichten en laat organisaties sneller impact maken met data, dankzij de kracht van standaardisatie en hergebruik. Zo groeit de datavolwassenheid binnen jouw organisatie. Data als water uit de kraan!


Wil je meer informatie of een demo van onze Intelligenthive. Neem dan contact op!

Homepage banner.jpg
Vragen over dit nieuwsbericht?

Laten we kennis maken.

bottom of page